Gå til hovedindhold

Guide til huskøbere: Skal du bygge nyt hus eller renovere et gammelt?

Byggekredit

Skal dit næste hus være nybyggeri? Eller overvejer du at købe en ældre bolig og renovere den? Eller er en spand maling nok til at indfri dit boligbehov? Der er fordele og ulemper uanset, hvad du vælger. Her giver vi dig en række råd til, hvad du skal have med i dine overvejelser, særligt hvis du står mellem valget om at bygge nyt eller at totalrenovere en ældre bolig.

Hvor skal vi bo? Hvordan skal huset se ud? Hvad må det koste? Og hvilke ønsker og behov til bolig har vi som familie? Det er stensikkert nogle af de spørgsmål, du allerede i huskøbets overvejelsesfase har stillet dig selv – og med god grund. At købe hus er nemlig en kæmpe stor beslutning, som inkluderer utallige overvejelser undervejs i processen.  

Har du et ønske om at købe en bolig, som du kan sætte dit helt eget præg på, og hvor boligen matcher din families ønsker på alle parametre, er en af de første beslutninger, du skal tage stilling til, om du skal købe en ældre bolig og renovere den, eller om du i stedet skal bygge helt nyt. Lad det være sagt med det samme. Der er ikke nogen let løsning på den beslutning, men der er både fordele og ulemper forbundet med begge muligheder.

Nedenfor har vi lavet et overblik over nogle af de fordele og ulemper, der er forbundet med at bygge nyt fra bunden og med at købe et ældre hus, så du har bedre forudsætninger for at træffe det helt rigtige valg for dig og din familie.

Nybyggeri: Fordele og ulemper

At bygge sit eget drømmehus fra bunden har både sine fordele og ulemper. Se bare her.

✅ Fordele

❌ Ulemper

Mulighed for en plantegning, der tager udgangspunkt i dine behov

Mindre charme og sjæl end i de ældre huse

Nye huse er energibesparende og holder betydeligt bedre på varmen, da der stilles højere krav til energisikring og isolering i dag

Byggegrunde ligger ikke altid på din drømmeplacering

Du får et bedre og sundere indeklima

Ventetiden fra beslutning til indflytning kan være lang

Når forbrug og vedligehold er medregnet, er nybyggede huse ofte mere økonomiske

Der går flere år før, at du har en veletableret have med hække og buske. Det er selvfølgelig muligt at betale sig fra alt, så er det et højt ønske, kan det lade sig at gøre.

Du slipper som udgangspunkt for løbende vedligeholdelse i de første mange år

I modsætning til en løbende renovering har du ikke mulighed for at tage udgifterne løbende. Det stiller højere krav til din økonomi. Med en totalrenovering gælder naturligvis samme krav

Renovering af et ældre hus: Fordele og ulemper

Der er både fordele og ulemper ved at renovere et ældre hus. Det er derfor vigtigt, at du skaber dig et overblik over disse, før du træffer den endelige beslutning. Hertil er det også vigtigt, at du gør op med dig selv, om du vil købe et hus, der kræver en fuld renovering, før du kan flytte ind, eller om du vil købe et ældre hus, som du godt kan/vil bo i og så tage et rum ad gangen.

✅ Fordele

❌ Ulemper

Du får et hus med sjæl og charme. Et hus du ikke nødvendigvis kan finde tilsvarende hos naboen

Energiforbruget er ofte dyrere, da energi, isolering, tagkonstruktion, rørledninger og el-arbejde er opført med andre krav

Det kan ofte være lettere at finde et ældre hus i det område, du gerne vil bo

Du kan ikke altid få alle dine penge igen, hvis du kaster dig ud i et stort renoveringsprojekt

Du har en veletableret have med hække, buske mv. med det samme uden, du nødvendigvis selv skal til at investere i det

Det er næsten altid dyrere at renovere end, du regner med, og der kommer altid noget uforudset. En totalrenovering kræver virkelig, at du har styr på dine budgetter

 

Publiceret d.
29. februar 2024

Vi hjælper, når du skal bygge nyt eller renovere

I Spar Nord er vi klar til at rådgive dig om alle de økonomiske aspekter i alle faser af dit nybyggeri eller renoveringsprojekt, så du kommer godt i mål. Indtast dine oplysninger, og vi kontakter dig hurtigst muligt.